8. elokuuta 2016

Lajina voimamiesharjoittelu


Gymiltä löytyy hyvin erilaisia treenareita laidasta laitaan: peruskuntoilijasta maratoonariin. Yksi vähän erikoisempaa lajia harrastava treenarimme on Jarkko. Jarkolla lajina on ehkä hieman vähemmän tunnettu laji, nimittäin voimamiesharjoittelu.


Mitä se sitten on? 
Vahvin mies –lajissa tarvitaan niin voimaa kuin peruskuntoakin. Lajeja on monia laidasta laitaan, mm. rekan vetoa, tukinnostoa, lastausta ja farmarikävelyä. Painot ovat suuria ja maallikon silmin homma saattaa näyttää melko hurjalta. 

Silver Dollar Deadlift
Mikä vei voimamiesurheilun pariin? 
Jarkolla on vankka urheilutausta. Hän on harrastanut n. 5 vuotta kilpauintia, 6 vuotta kilpanyrkkeilyä, Judosta on vihreä vyö ja kokemusta löytyy muistakin itsepuolustuslajeista, kuten defendosta. Saliharrastus ollut mukana 2000-luvulta lähtien ja viimeiset viisi vuotta niistä hän on treenannut Gymillä. Jarkko onkin tuttu kasvo niin punaisella sohvallamme kuin kuntosalin Vapari -puolellakin. Itse voimamiesharjoittelu häntä alkoi lajina kiehtoa pari vuotta sitten - lajin monipuolisuus ja haasteellisuus koukuttivat nopeasti. 

Voimamies harjoittelussa tavoitteet ovat niin omien ennätysten rikkomisessa kuin myös kisoissa pärjäämisessä. Kisakausi on kesällä ja sitä edeltää voimakausi. Kisojen jälkeen taas siirrytään peruskuntokauteen. Voimakaudella treenataan tietenkin voimaa: tehdään lyhyitä 5-6 toiston sarjoja mahdollisimman isoilla painoilla. Peruskuntokaudella toistot nostetaan kahdeksasta kymmeneen ja painot lasketaan sen mukaisiksi. Kuntosalitreeni on pääasiassa vapailla painoilla treenaamista ja onkin tärkeää, että kuntosalilta löytyy kattavasti painoja, hyvät tangot ja hyvät tilat treeniin. 

Jalkaprässi 400kg + kelkka
Kuntosalilla Jarkko treenaa 3 kertaa viikossa ja sen lisäksi lajinomaisia treenejä kerran viikossa Liedossa Bear's strongman training centerissä, jonka omistaa Tatu Karhu. Tatulta saa myös valmennusta lajiin tarvittaessa. Salilla Jarkko treenaa kavereiden Joni Lindholmin, Elbasan Prekaj:n ja Janne Aaltosen kanssa. Tämän lisäksi tärkeää myös tässäkin lajissa on kehonhuolto, lepo ja ravinto. Kun treenataan kovilla painoilla, kuluttaa kroppa paljon ja ruokaa saakin Jarkon mukaan syödä reippaasti.

Kuka lajia voi harrastaa? Onko siinä suuri loukkaantumisriski? 
Laji vaatii Jarkon mukaan pitkän pinnan: heti ei kävellä kilpailuista voittajana – ei saa siis lannistua. Hommassa tarvitsee paljon muutakin kuin voimaa; peruskunto on myös tärkeä. Laji on hyvin miesvaltainen, mutta naisten osuus on kivasti lisääntynyt ja he ovat myös voimamiesurheiluun tervetulleita.

Niin kuin kaikessa urheilussa, myös voimamiesurheilussa voi sattua ja tapahtua. Jarkko ei itse tunne ketään, kuka ei olisi lajissa saanut pienempää tai suurempaa vammaa. Riskit pyritään tietenkin minimoimaan hyvillä lämmittelyillä ja varmistajaa käytetään lähes poikkeuksetta. Vammoilta ei silti aina vältytä: isoilla painoilla liikkuessa pienikin virheliike voi aiheuttaa loukkaantumisen. 

Itse harrastaminen on kuitenkin edullista. Kisat ovat maksuttomia eikä harrastaminen vaadi isoja investointeja välineisiin.

Tukkipunnerrus 100kg (vasen) ja akselipunnerrus 100kg (oikea)
Mikäli laji kiinnostaa, voi touhua tulla ihmettelemään Salon Torille 20.8. Jarkon ja Janne Aaltosen järjestämiin Salon Vahvinmies kisoihin, joka onkin Salossa ensimmäinen lajiaan. Kisaajia Saloon tulee ympäri Suomen: tapahtuma oli ollut 15 minuuttia julkaistuna, kunnes osallistujalista olikin jo täynnä.

Salon Torilla lajeina nähdään Farmarikävely (100kg/käsi, 40m, nopein aika voittaa), Tukkipunnerrus (raskaimman tukin nostanut voittaa), Husafell (100kg, 40 metriä, nopein aika voittaa), Silver Dollar Deadlift (aloituspaino 180kg, korotukset 20kg) ja Krusifiksi (10kg/käsi, pisin aika voittaa). Salon Vahvinmies kisan facebook -sivut löydät täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti